Artykuły fermentowane po latach zapomnienia powtórnie powróciły na nasze stoły. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, do tej pory mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć także napojów takich jak kefir, kombucza albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała witaminy konieczne dla jego poprawnego działania.
Jakie składniki zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający sporo substancji wpływających zbawiennie na nasze samopoczucie. Najważniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy pozostałych kwaszonek to również skarbnica witamin. Warte uwagi jest w szczególności duże stężenie witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P, a także duże nasycenie solami mineralnymi.
Z jakiego powodu warto pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Na dodatek nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, jak również pomagają walczyć z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka lub refluks. Wzmacniają one także apetyt i stanowią ochronę podczas leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]