Kulinaria Zakupy

Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście

Jeśli chcesz zamówić kiszoną kapustę, odwiedź ten adres.

Niepowtarzalny smak kwaszonej kapusty jest istotną częścią polskiej kuchni. Jest ona elementem szeregu dań i statystyczny Polak bardzo często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to niezwykle zdrowa żywność.

Kiszona kapusta – dlaczego należy jeść?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, jako że te określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych produktów spożywczych, które wynaleziono na skutek szukania przez człowieka metody na długie składowanie pożywienia. Cienko posiekane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi okres czasu w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Niegdyś konsumowanie kiszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie konieczne witaminy i składniki odżywcze, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze niż obecnie. A należy podkreślić, że kapusta kwaszona posiada dużo substancji niezbędnych dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej m.in. właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. W kwaszonce tej znajdują się też inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B12, B5, B1). Prócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. wapnia, probiotyków i potasu. Równocześnie to żywność niskokaloryczna, w związku z tym poleca się jej spożycie osobom trzymającym dietę.

Bigos, kapuśniak, kwaśnica – nie powstałyby bez kapusty kwaszonej

Kapusta kwaszona na naszych talerzach pojawia się jako bazowy element dań, jak i jako przystawka do nich. Nieprzetworzoną zwykle spożywa się ją jako surówkę z tartą marchwią lub posiekaną cebulką, która współgra z potrawami z ziemniaków oraz ryb, a czasem na słodko – oprószoną odrobina cukru. To również produkt, który wyśmienicie harmonizuje z grzybami oraz mięsem, dlatego robi się z niej farsz do krokietów, pierogów czy łazanek. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy ukochanych polskich dań jak góralska kwaśnica, kapuśniak bądź bigos.

Praktycznie każda rodzina ma własny przepis na kwaszoną kapustę, jednakże w dzisiejszych czasach z rzadka przygotowuje się ją w mieszkaniu, bowiem nie ma już potrzeby składowania żywności na czas zimy. Kapustę kwaszoną w niewielkich i większych pojemniczkach bez trudu nabyć można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją online. Polscy producenci mają w swojej ofercie także ekologiczną kapustę kiszoną.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]