Zakupy Zdrowie

Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Potrzebujesz soli kłodawskiej? Kliknij tu.

Substancją niezbędną do prawidłowego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności posiada niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Dlaczego warto ich używać w kuchni?

Właściwości różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak posiłków. Pomimo, że nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej rozważne porcje (nieprzekraczające 6 gramów dziennie) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż liczących blisko 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo wartościowych pierwiastków i minerałów, takich jak wapń, cynk czy selen, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale podbija smak dań i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło potasu, wapnia i cynku

Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi świetny do tradycyjnych przetworów. Jest między innymi kopalnią wapnia, magnezu czy cynku, czyli składników potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , toteż nie zatraca swoich własności i jest łatwo przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]