Potrzebujesz soli kłodawskiej? Kliknij tu.
Substancją niezbędną do prawidłowego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności posiada niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Dlaczego warto ich używać w kuchni?
Właściwości różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak posiłków. Pomimo, że nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej rozważne porcje (nieprzekraczające 6 gramów dziennie) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż liczących blisko 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo wartościowych pierwiastków i minerałów, takich jak wapń, cynk czy selen, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale podbija smak dań i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło potasu, wapnia i cynku
Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi świetny do tradycyjnych przetworów. Jest między innymi kopalnią wapnia, magnezu czy cynku, czyli składników potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , toteż nie zatraca swoich własności i jest łatwo przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]