Chcesz zamówić sok z kiszonek? Wejdź na artmankiszonki.pl.
Kwaszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od wieków. Od paru lat jednak raz za razem wymienia się także ogromne zalety zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach marketów w sekcjach z żywnością eko.
Sok z kapusty kiszonej – czy powinno się go spożywać
Zapewne większość z nas za młodych lat pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same szykowały kiszoną kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po spożyciu całej kapusty często dawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że napój jest niesłychanie zdrowy, aczkolwiek nie każdemu smakuje. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to wręcz bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy K, E, A oraz C, a także rozmaite minerały, jak np. magnez, cynk i żelazo. Wiele osób może mieć problem z przyzwyczajeniem się do kwaśnego posmaku tego soku, jednakże zaleca się spożywać go regularnie, ponieważ usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo i wspomaga trawienie, a więc może wspomagać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, dzięki czemu wspiera odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej rekomenduje się też osobom, chorym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego soku nie należy nadużywać – wystarczy wypijać nie więcej niż jeden kubeczek soku na dzień.
Sok z kiszonych buraków jest jednakowo zdrowy!
Kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania, a który konsumujemy także jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Posiada on wiele witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: obniża ciśnienie, wyostrza koncentrację, a przy tym dobrze wpływa na przemianę materii. Choć buraki cechują się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez cukrzyków. Nie poleca się jednak jego konsumpcji przez osoby borykające się z chorobami nerek lub reumatyzmem, jak również paniom karmiącym piersią i w ciąży.
Jeśli nie masz czasu, żeby przygotowywać soki z kwaszonych warzyw samemu, możesz zakupić je w swoim sklepie bądź zamówić przez internet na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, że soki tego rodzaju powinno się magazynować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]