Jeśli potrzebujesz domowych kiszonek, zobacz tu.
Kiszone warzywa są tak silnie związane z polską kuchnią, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański rarytas, nieczęsto wykorzystywany w innych regionach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko w Europie, ale również w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.
Kiszone przetwory warzywne znane są ludziom od tysiącleci
Historycy potwierdzili, że metoda zabezpieczenia żywności poprzez ich przechowywanie w solance, w soli lub w zlewie z octu, stosowana jest przez ludzkość od ponad 4 tysiące lat. Proces ten przypuszczalnie nie została odkryta w Europie, a w rejonie antycznej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, gdyż niska kwasowość roztworu, w którym się je zanurza, powstrzymuje namnażanie się bakterii powodujących gnicie. Parę wieków temu był to perfekcyjny sposób, aby zwiększyć czas przydatności do spożycia warzyw, ryb oraz mięsa nawet o kilka miesięcy. W związku z tym wynikł zwyczaj przyrządzania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o jesieni i zimie. Kiszonki od początku swojego istnienia znane są z właściwości prozdrowotnych, co naturalnie jest prawdą. Mają one między innymi sporo witaminy C, dlatego marynarze statków, które miały w magazynie kwaszonki, rzadziej cierpieli z powodu gnilca. Ciekawostką jest, że w języku polskim kwaszonki warzywne określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt np z rzepaku czy buraka cukrowego.
Poza Polską kiszone przetwory z warzyw mają odmienny smak
Najbardziej znanym kwaszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni praktycznie w większości rejonów świata, nawet w Kanadzie oraz w USA, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie jest zbytnio popularna. Jednakże pickle są tam bodajże niesłychanie lubianym uzupełnieniem hamburgerów, hot-dogów i sandwiczy. W naszym kraju prócz ogórka, równie popularne są kwaszone buraki i kapusta, które wykorzystuje się do przyrządzania zup oraz surówek. Niemniej jednak nie tylko te warzywa da się kisić. W innych krajach świata kisi się m.in. pomidory, główki czosnku oraz owoce (np. oliwki).
Solanka i ocet wpływają na teksturę oraz smak warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni lat stały się bazą bądź znaczącym dodatkiem do setek przepisów regionalnych. Warto pamiętać, że smak kiszonek bywa inny w poszczególnych krajach świata, bowiem jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w procesie kwaszenia. Stąd ogórek wyprodukowany podług typowego polskiego przepisu, będzie smakował odmiennie niż ten wyprodukowany np. w Chinach.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]