Kulinaria Zakupy

Kwaszone ogórki – niekaloryczne, smaczne i zdrowe

Kup ogórki kiszone w worku.

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce bądź jako surówka do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kiszonki są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe.

Kiszone ogórki – z koprem, czosnkiem lub z innymi dodatkami

Ogórki kiszone to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest bardzo łatwe. Stosuje się do tego beczki z drewna albo pojemne gliniane garnki, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się solanką. Potem kładzie się je na co najmniej 2 tygodnie w chłodziedo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji ogórków już po paru dniach – takie ogórki nazywamy „małosolnymi”. W podstawowym recepturze do solanki wraz z ogórkami dodaje się koper i ząbki czosnku, aczkolwiek smak ogórków kwaszonych można urozmaicić też różnymi dodatkami, m.in. gorczycą, kawałkami ostrej paprykibądź liśćmi laurowymi. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy sporo miejsca w kuchni, aby samodzielnie zrobić takie kiszonki. Nie każdy dysponuje także spiżarnią lub piwnicą, w której może przechowywać żywność w większych ilościach. Nie oznacza to jednak, że musimy odmówić sobie spożywania ogórków kiszonych – w każdej chwili możemy nabyć je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, np. w woreczkach z folii czy w kubełkach z uchem, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.

Czy należy spożywać kwaszone ogórki?

Od setek lat wiadomo, że sfermentowane warzywa pozytywnie oddziałują na nasz układ pokarmowy. I nie jest to błędem, bo wespół z kiszonkami spożywamy dobroczynne bakterie, które redukują pH jelit i korzystnie oddziaływają na ich florę, wspomagając tym samym trawienie. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki nie mają wiele kalorii (to około 12 kcal w 100 g), a przy tym zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, K1 i D, jak również wiele składników odżywczych ważnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, to np. magnez, żelazo, wapń, mangan i potas. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeżeli doceniamy cierpkie smaki, zalecamy nie wylewać go po spożyciu kwaszonek. Lepiej go wypić bądź wykorzystać do zupy ogórkowej, ponieważ w miarę kwaszenia składniki odżywcze przenikają po części do zalewy. Należy jednakże zaznaczyć, na kiszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]