Od dynamicznego rozwoju przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się na początku XX w., artykuły spożywane przez nas na co dzień zaczęto standardowo nasycać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Lecz wraz z dojrzewającą świadomością nabywców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć skutki dla ich samopoczucia, ostatnimi czasy coraz chętniej szukają oni wyrobów wytworzonych z żywności ekologicznej.
Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów
Żeby jakiś produkt sprzedawany w naszym kraju mógł nazywać się „ekologicznym”, musi spełnić kilka przesłanek. Żywność ekologiczna i artykuły z niej wytwarzane muszą zdobyć określone certyfikaty przyznawane przez upoważnione do tego instytucje. Najważniejszą jednak właściwością spożywczych wyrobów eko jest to, iż użyte do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa uprawiano według kluczowych zasad rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie używali syntetycznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby niekorzystnie wpływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które również szkodzą ekosystemowi. Niektóre wszak nawozy zanieczyszczają wody gruntowe lub wywołują zakwaszenie gleby, a opryski pół chemicznymi pestycydami nieraz są przyczyną śmierci pożytecznych owadów. Tymczasem w efekcie ekologicznej uprawy owoce i warzywa posiadają niższą zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to oznacza, iż mniej tych niezdrowych związków dostanie się do ustroju ich konsumentów.
Jak winna być oznaczona zdrowa żywność?
Żywność ekologiczna podlega ciągłej kontroli w każdej fazie produkcji, w tym też w czasie przewozu oraz magazynowania. Co istotne, jeśli przetwór spełnia kryteria, jego wytwórca nie licząc typowych informacji między innymi o wadze netto, kraju pochodzenia ingredientów, temperaturze przechowywania, wartościach odżywczych czy dacie trwałości, musi dodatkowo koniecznie wskazać numer ID jednostki certyfikującej dany artykuł i zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym jest liść ułożony z gwiazdek. Wypatrując żywności ekologicznej warto więc czytać starannie etykiety produktów, a kupując je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o zdobytych certyfikatach.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]