Kulinaria Zakupy Zdrowie

Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia powtórnie powróciły na nasze stoły. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, do tej pory mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć także napojów takich jak kefir, kombucza albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są […]

Kulinaria Zakupy

Kwaszone ogórki – niekaloryczne, smaczne i zdrowe

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce bądź jako surówka do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kiszonki są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe. Kiszone ogórki – z koprem, czosnkiem lub z innymi dodatkami Ogórki kiszone to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich […]

Kulinaria Zakupy

Kompatybilne kapsułki do ekspresu Nespresso i ich różnorodność

Kapsułki do ekspresów Nespresso są jednymi z najstarszych na rynku. Zostały opracowane w Szwajcarii już w 1976 r. i od tego czasu powoli zdobywały kolejnych sympatyków. W tej chwili jest to marka rozpoznawalna na całym świecie, a urządzenia z tym systemem produkuje wiele renomowanych firm. Czy istnieją zamienniki kapsułek do ekspresu Nespresso? Decydując się na […]

Kulinaria Zakupy

Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach

Kiszone warzywa są tak silnie związane z polską kuchnią, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański rarytas, nieczęsto wykorzystywany w innych regionach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko w Europie, ale również w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji. Kiszone przetwory warzywne znane są ludziom od tysiącleci Historycy potwierdzili, […]

Kulinaria Zakupy

Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście

Niepowtarzalny smak kwaszonej kapusty jest istotną częścią polskiej kuchni. Jest ona elementem szeregu dań i statystyczny Polak bardzo często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to niezwykle zdrowa żywność. Kiszona kapusta – dlaczego należy jeść? Kapusta kwaszona, lub kiszona, jako że te określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych […]

Kulinaria Zakupy

Szybka kawa wysokiej jakości – kapsułki do ekspresu

Duża część z nas nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącej, aromatycznej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na następny dzień pracy. Przy dobrej kawie relaksujemy się też ze znajomymi, podjadając ciastka galeriach handlowych i plotkując o kolegach czy dyskutując o najnowszych wydarzeniach w polityce. Napój ten jest nam znany od setek lat, […]

Kulinaria Zakupy

Cechy żywności ekologicznej

Od dynamicznego rozwoju przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się na początku XX w., artykuły spożywane przez nas na co dzień zaczęto standardowo nasycać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Lecz wraz z dojrzewającą świadomością nabywców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć skutki dla ich samopoczucia, ostatnimi czasy coraz chętniej szukają oni wyrobów wytworzonych z […]

Kulinaria Oświata

Food pairing – odkryj nowe połączenia smakowe

Chociaż jesteśmy przyzwyczajeni do pewnych kombinacji smaków, nie znaczy to, iż łączenie ze sobą produktów, które pozornie całkiem do siebie nie pasują, nie może dać ciekawych i, co ważne, apetycznych wyników. Przekonujemy się o tym na każdym kroku. Największe oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało zapewne otworzenie się na inne tradycje kulinarne, jak również możliwość […]

Kulinaria Oświata

Gotowanie pod okiem mistrza kuchni – o warsztatach kulinarnych

Wzięcie udziału w kursie kulinarnym to doskonały pomysł na zdobycie dodatkowych umiejętności – poznanie tajników przeróżnych przepisów oraz właściwych praktyk produkcyjnych albo po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo adresowana jest oferta? Dlaczego warto skorzystać z warsztatu kulinarnego? Warsztat kulinarny – poznaj sekrety technik gotowania Kunsztu w gotowaniu nie nabywa się w kilka tygodni – […]