Artykuły fermentowane po latach zapomnienia powtórnie powróciły na nasze stoły. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, do tej pory mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób pominąć także napojów takich jak kefir, kombucza albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są […]
Kulinaria
Kwaszone ogórki – niekaloryczne, smaczne i zdrowe
W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce bądź jako surówka do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kiszonki są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe. Kiszone ogórki – z koprem, czosnkiem lub z innymi dodatkami Ogórki kiszone to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich […]
Kompatybilne kapsułki do ekspresu Nespresso i ich różnorodność
Kapsułki do ekspresów Nespresso są jednymi z najstarszych na rynku. Zostały opracowane w Szwajcarii już w 1976 r. i od tego czasu powoli zdobywały kolejnych sympatyków. W tej chwili jest to marka rozpoznawalna na całym świecie, a urządzenia z tym systemem produkuje wiele renomowanych firm. Czy istnieją zamienniki kapsułek do ekspresu Nespresso? Decydując się na […]
Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach
Kiszone warzywa są tak silnie związane z polską kuchnią, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański rarytas, nieczęsto wykorzystywany w innych regionach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko w Europie, ale również w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji. Kiszone przetwory warzywne znane są ludziom od tysiącleci Historycy potwierdzili, […]
Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście
Niepowtarzalny smak kwaszonej kapusty jest istotną częścią polskiej kuchni. Jest ona elementem szeregu dań i statystyczny Polak bardzo często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to niezwykle zdrowa żywność. Kiszona kapusta – dlaczego należy jeść? Kapusta kwaszona, lub kiszona, jako że te określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych […]
Szybka kawa wysokiej jakości – kapsułki do ekspresu
Duża część z nas nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącej, aromatycznej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na następny dzień pracy. Przy dobrej kawie relaksujemy się też ze znajomymi, podjadając ciastka galeriach handlowych i plotkując o kolegach czy dyskutując o najnowszych wydarzeniach w polityce. Napój ten jest nam znany od setek lat, […]
Cechy żywności ekologicznej
Od dynamicznego rozwoju przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się na początku XX w., artykuły spożywane przez nas na co dzień zaczęto standardowo nasycać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Lecz wraz z dojrzewającą świadomością nabywców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć skutki dla ich samopoczucia, ostatnimi czasy coraz chętniej szukają oni wyrobów wytworzonych z […]
Food pairing – odkryj nowe połączenia smakowe
Chociaż jesteśmy przyzwyczajeni do pewnych kombinacji smaków, nie znaczy to, iż łączenie ze sobą produktów, które pozornie całkiem do siebie nie pasują, nie może dać ciekawych i, co ważne, apetycznych wyników. Przekonujemy się o tym na każdym kroku. Największe oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało zapewne otworzenie się na inne tradycje kulinarne, jak również możliwość […]
Gotowanie pod okiem mistrza kuchni – o warsztatach kulinarnych
Wzięcie udziału w kursie kulinarnym to doskonały pomysł na zdobycie dodatkowych umiejętności – poznanie tajników przeróżnych przepisów oraz właściwych praktyk produkcyjnych albo po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo adresowana jest oferta? Dlaczego warto skorzystać z warsztatu kulinarnego? Warsztat kulinarny – poznaj sekrety technik gotowania Kunsztu w gotowaniu nie nabywa się w kilka tygodni – […]
Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa
Kwaszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od wieków. Od paru lat jednak raz za razem wymienia się także ogromne zalety zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach marketów w sekcjach z żywnością eko. Sok z kapusty kiszonej – czy powinno […]